
05 مارس حذف آزبست و مس
الیاف آزبست یک ماده معدنی و کریستالی با سختی 5/3-5/5 MOH جزء اصلی تمامی مواد اصطحکاک طبیعی است دارای سختی بیش تر از دیسک در مواردی نیز می باشد که باعث خراشیدن آن میگردد ولی علت استفاده از آن نبودن جایگزینی مناسب و یا مواد بهتر است که همین موضوع علت مقاومت در برابر حذف آزبست را قوت می بخشد . الیاف آزبست از مهمترین فیلرهای تقویت کننده آرماتوری در لنت ترمز می باشد .
از مهمترین خواص این نوع لنتها مقاومت حرارتی و شیمیایی بالا – انعطاف پذیری و انتقال حرارتی کم و ایجاد اصطحکاک مناسب می باشد . الیاف آزبست در درجه حرارت 600 درجه فارنهایت شروع به از دست دان آبهای کریستالی کرده و سرعت نرخ کاهش آب با افزایش درجه حرارت زیادتر می گردد زمانیکه آزبست آب خود را بطور کامل از دست می دهد تبدیل به پودر شده و این پودر در لایه سطحی لنت به همراه دیگر مواد سوخته و جدا می گردد . این رفتار یک حالت ایده ال جهت لنت ترمز می باشد .زیرا که الیاف آزبست پودر شده و از روی سطح لنت جدا می شود و یک سطح جوان و جدید جهت ترمز گیری آماده می شود بدون اینکه سطح زیرین تغییر خواص بدهد . در حقیقت آزبست یک انتقال دهنده ضعیف حرارت بوده و حرارت ناشی از ترمز گیری را در خود نگهداری و از انتقال آن بطور عمیق در لنت جلوگیری می کند . بنابراین از تغییرات شیمیایی در چسب و باندر لنت هم جلوگیری و ویژگی های اصطحکاکی را ثابت و سطحی زنده فعال را جهت لنت نگهداری می کند .
اولین دلایل مقاومت جهت حذف آزبست نیز به این دلیل بود که اعلام شده بود ترمز هایی که در انها از پنبه نسوز استفاده نمی شوند در سرعتها و شرایط آب و هوایی مختلف عملهای گوناگونی مانند کاهش توانائی – قفل شدن و یا ایجاد نوسان از خود بروز می دهند که از بارزترین مشکلات استفاده از لنتهای بدون آزبست میتوان 1- تعادل ترمز با آب و هوا تغییر می کند 2- اجرای عمل ترمز گیری ناموزون می شود 3- در سرما کم تاثیر می شود 4- شکستگی در لنت ترمز افزایش می یابد 5- ایجاد گرمای زیاد به ویژه در لنتهای کامیون و اتوبوسهای سنگین که باعث ترکیدن لاستیک و آتش گرفتن و سایش زیاد شده و خودرو از کنترل خارج و سوانح منجر به مرگ به همراه دارد˛ را نام برد .
اما پس از اعلام جهت بکارگیری جایگزین آزبست و حذف الیاف آزبست از پروسه تولید لنت ترمز به دلیل آلودگی های محیط زیست و تاثیرات و خطرات ناشی از استنشاق غبار و الیاف آزبست در کارگران و مصرف کنندگان . یکسری از پشم های معدنی دیگرمعرفی شدند و یک نوع الیاف از مواد طبیعی در طی تولید دیگر مواد بوجود می آیند . با مخلوط کردن سنگ و سرباره های مذاب در کوره های ذوب با دمیدن بخار از داخل آنها بدست می ایند . سرباره ها از کوره های ذوب مس و قلع گرفته می شود . فایبر فاراکس – راکوول –راکتکس و بن راک نامهای تجاری اولیم ماده جایگزین بود . این مواد به یک روش عمل آوری مخصوص نیاز داشته و مشکل پراکندگی و عدم بافت با دیگر مواد اصطحکاکی و در نتیجه تهیه یک ترکیب غیر همگون را ایجاد می کند .
ماده دیگر الیاف شیشه با انعطاف پذیری مناسب که از شیشیه مذاب گداخته شده که از یک اوریفیس ریز سرازیر می شودو بوسیله یک جریان هوا به آن دمیده می شود بدست می آید . علی الحال و بطور کلی طبق برسی های انجام شده حاکی این مطلب است که استفاده از مواد جانشین آزبست را در تولید لنت ترمز نتنها از کیفیت لنت ترمز نکاسته بلکه با توجه به ضریب هدایت حرارتی بالاتر و برخورداری از ضریب اصطحکاک بیشتر علی الخصوص در سرعتهای بالا از عملکرد مطلوبتری میتواند برخوردار باشد .
حذف مس
یک لنت ترمز مرغوب علاوه بر داشتن ضریب اصطکاک مناسب با کاسه چرخ و نرخ سایش کم ، بایستی از تراکم پذیری کمی نیز برخوردار باشد . با عمل ترمز گیری در اثر فشار ایجاد شده بین لنت و کاسه چرخ بخش زیادی از این فشار سهم متراکم کردن لنت می شود ، که این امر سبب از بین رفتن زمان تخلیه و اینکه ترمزگیری بموقع انجام نشود ، میگردد .
یکی از اجزاء سازنده کامپوزیت های لنت ترمز – عنصر مس است،بدلیل هدایت حرارتی عالی در اکثر لنت ترمز ها مورد استفاده قرار میگیرد . بهترین درصد مورد استفاده در ترکیب مواد لنت از این ماده 10% پیشنهاد گردیده است ، که با این درصد رفتار لنت ترمز در آزمون تراکم پذیری طبق استاندارد ISO 6310 بهترین رفتار می باشد ، لنت های تولیدی با این ماده از نظر کلاسه و دسته بندی نیز در رده FF قرار میگیرند و از لحاظ ضریب اصطکاک و نرخ سایش با استاندارد SAEJ661 سازگاری دارند .
ولی با عنایت به معضلات خاص استفاده از این ماده ( از لحاظ آلایندگی های ناشی از این ماده ، قیمت بالای ماده اولیه و افزایش قیمت تمام شده محصول و کاهش رقابت با رقبا در بازار] واحد تحقیق و توسعه این مجموعه را بر آن گماشت تا با کاهش و حذف این ماده از ترکیبات و جایگزین پشم های فلزی و مواد مناسب دیگر با رغایت حفظ رفتار لنت ترمز و ماندگاری ضرائب اصطکاک در کلاسه FF و آزمون تراکم پذیری قدم موثری بردارد .